Dobre jedzenie gwarancją udanego wesela

stół

O tym, że na weselu najważniejsze jest dobre jedzenie i muzyka, wie każdy. Trudno sobie wyobrazić udaną zabawę, gdy kapela nie staje na wysokości zadania, a goście chodzą głodni. W skrajnych przypadkach zdarza się, że zamawiają pizzę na salę weselną. To na szczęście incydenty, warto jednak porządnie przemyśleć wybór menu weselnego, by zadowalało ono zróżnicowane gusta biesiadników. Wszak jedni chętnie zjedzą porządną sztukę mięsa, a inni humus. Czy można zadowolić wszystkich?

Jak ułożyć menu weselne?

Układając menu, warto skonsultować się ze specjalistami, którzy mają doświadczenie w organizacji tego typu imprez. W zależności od tego, czy ślub odbywa się w restauracji, czy na sali weselnej, mamy do wyboru różne możliwości. Co powinno zawierać menu? Zgodnie z tradycją na początku serwujemy zupę. Najczęściej jest to rosół, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać na przykład krem z warzyw. Drugie danie to mięso i ryby, podawane z surówkami i dodatkami takimi jak ziemniaki, kluski śląskie czy frytki. Warto zadbać o wegetarian i podać na przykład risotto. Po obiedzie przychodzi czas na coś słodkiego. Oprócz tradycyjnych ciast dziś serwuje się także desery, podawane w pucharkach. Po deserze serwowane są przekąski zimne i ciepłe. Mogą być to deski wędlin i serów, sałatki, galarety, ryby na zimno czy pasztety. Ciepłe dania to oczywiście tradycyjne krokiety, ale także golonki, czy modne ostatnio mini-burgery. Popularne na weselach są także wyroby wędliniarskie, tradycyjnie wędzone – szynki, kiełbasy, polędwice. Są one bardzo lubiane i goście chętnie się nimi częstują.

Co podać do picia?

Na weselu napoje są bardzo ważne. Wszak czy tego chcemy, czy nie, nieodłącznie wiąże się ono z alkoholem. I choć czasem zdarza się, że para młoda chce z niego zrezygnować, to rzadko spotyka się to ze zrozumieniem ze strony gości. Co wobec tego serwować? Oprócz tradycyjnej wódki weselnej warto zadbać o bardziej szeroką gamę alkoholi, wśród których najbardziej lubiane jest wino. Także tu trzeba zadbać o różnorodność, by goście mogli wybrać spośród czerwonego, białego, słodkiego i wytrawnego jego gatunku. Na wielu weselach podaje się także whisky, która jest coraz bardziej popularna. Chcąc w pełni zaspokoić oczekiwania gości, do deseru możemy podać likier, oprócz tradycyjnej kawy. Wśród napojów bezalkoholowych to właśnie jej, wraz z herbatą nie może zabraknąć na przyjęciu. Konieczne są też soki owocowe, napoje gazowane oraz oczywiście woda, która może być podawana z miętą i cytrusami.

Oferta weselna jest bardzo bogata i wybór jedzenia nie stanowi większego problemu. Można nawet zamówić sushi mastera, czy barmana, który będzie serwował gościom drinki. Wszystko zależy od naszych upodobań i oczekiwań.