Czy dieta wegetariańska jest dobra dla zdrowia?
O tym, że na weselu najważniejsze jest dobre jedzenie i muzyka, wie każdy. Trudno sobie wyobrazić udaną zabawę, gdy kapela nie staje na wysokości zadania, a goście chodzą głodni. W skrajnych przypadkach zdarza się, że zamawiają pizzę na salę weselną. To na szczęście incydenty, warto jednak porządnie przemyśleć wybór menu weselnego, by zadowalało ono zróżnicowane gusta biesiadników. Wszak jedni chętnie zjedzą porządną sztukę mięsa, a inni humus. Czy można zadowolić wszystkich?
Dieta wegetariańska a białko
Największą wadą diety wegetariańskiej jest fakt, że dostarcza stosunkowo niewielką ilość białka, które dodatkowo jest mniej wartościowe niż białko zwierzęce. Aby zoptymalizować jego spożycie, w całodziennym jadłospisie powinno się znaleźć od 6 do 11 porcji produktów zbożowych, 3 – 5 porcji warzyw, 2 – 4 roślinne zamienniki mięsa, takie jak soja, fasola czy biała soczewica oraz 2 produkty nabiałowe lub jajka. Zbilansowana dieta wegetariańska nie powinna być jednak stosowana przez kobiety w ciąży i dzieci. Najlepiej jest stosować dietę pod kontrolą specjalisty od żywienia, który będzie monitorować poziom zbilansowania diety.
Wegetarianizm – witaminy i minerały
Kolejnym mankamentem wegetarianizmu jest niska przyswajalność składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia i cynku. Z tego powodu wegetarianie są bardziej narażeni na niedokrwistość na tle niedoboru żelaza oraz osteomalację i osteoporozę. Takie niedobory można zniwelować poprzez odpowiednie zbilansowanie diety, a najbezpieczniejszą opcją będzie catering, który będzie zawierał posiłki odpowiednio dopasowane do indywidualnych potrzeb.
W diecie wegetariańskiej największym problemem jest niedobór witamin B12 i D, ponieważ nie występują one w ogóle w pokarmach roślinnych. W jadłospisie muszą się więc znaleźć zielone warzywa liściaste, strączkowe oraz pełnoziarniste pieczywo i przetwory zbożowe wzbogacone w witaminy i pierwiastki. Aby natomiast zapobiec niedoborom cynku, w diecie trzeba umieścić nasiona słonecznika lub dyni.